Goede voornemen 1: vrijwilligerswerk

00vluchtelingenwerk-nl.jpg

Mijn eerste goede voornemen voor 2017 was om meer te doen voor mijn medemens. En dan heb ik het niet over de deur open doen voor je opa, of een oudere dame helpen met de boodschappen, of iemand de weg wijzen. Nee, echt iemand helpen. Vrijwilligerswerk dus. En na lang zoeken naar wat het beste bij mij past, kwam ik uit bij taalcoach voor vluchtelingen. Of eigenlijk ‘inburgeraars’, want zodra een vluchteling Nederlands gaat leren is het inburgeringsproces gestart.

In de omgeving waar ik woon zijn op dit moment zo’n 15 taalcoaches vrijwillig aan het werk. Terwijl er zo’n 6.725 vluchtelingen zijn, die overal in de omgeving geplaatst worden (http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/100664/Hoeveel-asielzoekers-vangt-Drenthe-op-Een-overzicht). Dit vind ik schrijnend.

Taal is je basisbehoefte in alles. Dat merk je zelf wanneer je op vakantie gaat naar een land waarvan je de taal niet spreekt. Je moet bij alles nadenken hoe je het moet zeggen, de vertaalapp of gids erbij pakken en je voelt je een beetje onhandig omdat je niet kan communiceren.

Het grote verschil is: vluchtelingen zijn niet op vakantie. Dit zijn individuen die allemaal om belangrijke redenen naar Nederland zijn gekomen. Weggevlucht uit de vertrouwde omgeving waarin ze leefde, waar ze de taal spraken, makkelijk konden communiceren, goede banen hadden, veel vriendschappen en familie om hun heen. En nu zitten ze hier. Omdat het hier veilig is.

En we kunnen lang en breed discussiëren over wel of niet nog meer vluchtelingen opnemen, hoe we deze situatie gaan oplossen, of ze wel of niet welkom zijn en ga zo maar door. Maar ik denk dat we beter ons kunnen focussen op de vluchtelingen die er al zijn. Willen we dat ze gaan integreren? Dat ze onze cultuur leren kennen, met alle mooie normen en waarden? Dan zullen wij ze moeten helpen.

Ook iemand die op vakantie is heeft hulp nodig van een local, wanneer je de weg kwijt bent of niet weet hoe het werkt in de supermarkt of op de markt. En dit is niet zoveel anders. Als jij hulp wilt in een onbekend land, terwijl je daar vakantie viert, moet je ook hulp bieden in je eigen land, aan iemand die het echt nodig heeft.

Dus wil jij ook je steentje bijdragen, kijk dan hier: https://www.vluchtelingenwerk.nl/noordnederland en help ook iemand.

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s